Psihoterapie individuala

Psihoterapia individuala este de un real ajutor intr-o multitudine de situatii, cateva dintre acestea fiind: cand ne confruntam cu probleme de comunicare, gestionarea stresului, probleme de relaționare, tulburări de somn, stimă de sine scăzută, fobii, pierderi și doliu, suicid, abuz, traumă, probleme de natură sexuală, dezvoltare personală etc

In psihoterapia individuala, vom aborda dificultatile psihologice in sistem unu-la-unu,iar terapia va avea loc intre psihoterapeut si o singura persoana.
Procesul terapeutic este unul co-creat, bazandu-se pe colaborarea dintre psihoterapeut si persoana aflata in terapie. Baza acestui proces o reprezinta construirea unei relatii terapeutice solide, de incredere intre cele doua parti. Doar in acest fel vom putea facilita explorarea libera a gandurilor si emotiilor, formularea de comun acord a unor obiective si colaborarea activa pentru indeplinirea lor.

Ce alte beneficii imi poate aduce psihoterapia individuala? 

Psihoterapia individuala este deosebit de utila si in depasirea neplacerilor cauzate de: Tulburări anxioase, cum ar fi Comportamentul Obsesiv-Compulsiv, Fobii, Atacuri de Panică sau Tulburări de Stres Post-traumatic; Dependențe, precum Dependența de Alcool, Dependența de droguri sau Dependența de jocuri de noroc; Alterarea dispoziției, când te confrunți cu Depresie sau Tulburare Bipolară; Tulburări alimentare, precum Anorexia sau Bulimia; Tulburări de personalitate, ca de exemplu Tulburare de Personalitate Dependentă; Tulburare de Personalitate Borderline. 

despartitor

Ședința inițială

       Dacă te-ai săturat de suferință, incertitudine, frică sau boală, înseamnă că a venit momentul schimbării! Uneori reușim singuri, alteori simțim nevoia de un sprijin pentru a putea merge mai departe. Citind aceste rânduri, te afli în locul potrivit iar decizia schimbării este aproape. Da, sunt o persoană încă necunoscută pentru tine. Poate fi inconfortabil gândul, dar din momentul în care îmi treci pragul, mă vei afla în postura unei torțe care te însoțește luminându-ți calea cât mai aproape de sufletul tău. In acest sens, am ales ca prima noastră întâlnire, (anamneza) să se desfășoare într-un cadru destins, fără stânjeneală, fără emoții.
       În primul rând, avem nevoie să ne cunoaștem, să stabilim obiectivele terapeutice, după care, în ședința următoare să trecem la treabă. Timpul unei intalniri terapeutice este de o ora. Poate fi nevoie doar de o ședință sau, poate fi nevoie de mai multe. Asta o vom stabili la fața locului. Acestea fiind spuse, îți doresc gânduri bune și eficiență în decizii.

Psihoterapie de cuplu sau de familie

Ce reprezintă psihoterapia de cuplu si psihoterapia de familie si care sunt beneficiile acestora?

In cazul psihoterapiei de cuplu, aceasta ramura a psihoterapiei are ca obiectiv rezolvarea conflictelor ce apar intr-un cuplu precum si imbunatatirea relatiilor romantice dintre parteneri si are loc intre terapeut si cuplu, fie ca este vorba despre un cuplu marital sau nu. 
Intrucat in marea majoritate a relatiilor, mai devreme sau mai tarziu partenerii vor intampina anumite provocari precum infidelitatea, gelozia, furia, comunicarea deficitară, lipsa de înțelegere între membri, probleme legate de intimitate, probleme medicale, interacțiunea cu alte persoane (de exemplu: un alt membru al familiei) sau conflicte de altă natură, aceasta forma de terapie vine in intampinarea neplacerilor de ordin psihologic cauzate de aceste situatii.
La fel ca si in cazul psihoterapiei individuale si al psihoterapiei familiale, reusita acestui proces sta in stabilirea unei bune relatii terapeutice intre terapeut si membrii cuplului.
Viitorul relației este puternic influentat de anumiti factori cum ar fi: tiparul de atașament, tiparele de relaționare moștenite sau trăsăturile de personalitate.Toate aceste aspecte sunt luate in calcul in cadrul sedintelor de psihoterapie,pentru ca partenerii să poata trece cu bine peste aceste dificultăți într-un mod sănătos (adaptativ) ,sperand ca in acest fel sa evitam dezvoltarea tiparelor de interacțiune disfuncționale, oferind ghidare în rezolvarea conflictelor, sporirea înțelegerii dintre parteneri, obținerea unei comunicări eficiente și a unei negocieri sănătoase a diferențelor individuale.
In ceea ce priveste psihoterapia de familie,procesul terapeutic are loc intre psihoterapeut si membrii unei familii, fie ca este vorba despre membrii unei familii nucleare (soț, soție, copii) sau extinse (familie nucleară + alte rude și/sau alte generații).
Dintre numeroasele beneficii amintim urmatoarele: familia poate fi ajutată să rezolve conflicte,să comunice eficient,să înlocuiască tipare disfuncționale de interacțiune moștenite cu unele armonioase, să stabilească granițe sănătoase între membrii familiei, dar și între familie și societate, să rezolve problemele intrafamiliale eficient și să facă față anumitor situații deosebite, precum decesul sau îmbolnăvirea gravă a unuia dintre membrii familiei. 
despartitor

Psihoterapie online

Varianta online presupune efectuarea sedintelor de psihoterapie individuala sau psihoterapie de cuplu de la distanta, in mediul online, prin aplicatii consacrate (cum ar fi Whats App ,Zoom sau Skype).

       Avantajele acestei forme de terapie sunt multiple: economisiti timpul si efortul destinat deplasarii la cabinet si va bucurati de beneficiile psihoterapiei din confortul locuintei dumneavoastra, spatiu cu care sunteti familiarizat si unde va simtiti in deplina siguranta.

       De-a lungul anilor s-au efectuat studii importante referitoare la aceasta forma de terapie (amintimspre exemplu ultimele studii: Wagner, Horn și Maercker –  2014, Blumer – 2014), studii care au demonstrat eficienta acesteia si faptul ca nu este cu nimic mai prejos fata de terapia fata in fata, intrucat se bazeaza tot pe relatia terapeutica, relatie ce poate fi construita si consolidata si prin interactiune online.

           Este important ca atat clientul cat su terapeutul sa se asigure ca spatiul in care se afla este unul linistit, ferit de factori perturbatori, iar conexiunea la internet este una stabila.
In cazul in care clientul doreste ca sedinta sa aiba loc ultilizand o alta platforma de socializare, ma voi adapta cerintelor, cata vreme respectiva platforma ofera criptarea comunicarii audio-video, la fel cum o fac platformele consacrate.
Confidentialitatea este garantata intrucat psihoterapeutul va fi singur în încăpere și nimeni altcineva nu va putea fi martor la procesul terapeutic.
Pentru linistea sufleteasca a clientului, se va semna un acord de confidentialitate de catre ambele parti la inceputul terapiei.

despartitor